Scleroza multipla - Cine este predispus?



Te intrebi daca poti sa ai scleroza multipla. Poate chiar ai fost deja diagnosticat si vrei sa intelegi de ce s-a intamplat asta. Raspunsul nu este niciodata unul simplu. El variaza in functie de persoana, de tipul de scleroza diagnosticat, de impactul pe care o astfel de veste o are asupra psihicului individual. Citeste mai jos cine este mai predispus la scleroza multipla si de ce.



Este ironic cum o afectiune care deseori da nastere la discriminari este cea care discrimineaza cel mai putin. Scleroza multipla poate aparea indiferent de rasa, sex, statut social, profesie sau varsta. Categoria cea mai predispusa este cea a adultilor tineri, cu varste cuprinse intre 20 - 40 de ani, varsta la care majoritatea oamenilor sunt in plina activiate profesionala si/sau de intemeiere a unei familii. Primele manifestari au loc de obicei intre 29 - 33 de ani, insa simptome pot aparea inainte sau dupa acest interval. Scleroza multipla este mai des intalnita la femei decat la barbati, insa manifestarile si evolutia bolii par a fi mai agresive la acestia din urma.


Exista si cazuri care ies din cadrul intervalului. Putem vorbi de scleroza multipla pediatrica sau manifestata dupa varsta de 55 de ani. Un diagnostic pus la o varsta frageda indica de obicei un parcurs mai bland al bolii. Dupa varsta de 50 de ani, scleroza multipla poate evolua mult mai rapid in special in cazul barbatilor.


Incidenta sclerozei multiple creste pe masura ce ne indepartam de Ecuator. De aceea sunt mult mai frevente cazurile de SM in tari din nordul Europei, precum Marea Britanie, Suedia, Germania, etc. Se presupune ca din cauza insuficientei expuneri solare, indivizii dezvolta carenta vitaminei D3, acest lucru fiind un factor ce creste riscul de a dezvolta scleroza multipla.
Cazurile de SM in zona Tropicelor sunt mai putine prin comparatie cu zonele nordice.


Scleroza multipla nu este contagioasa, nu este o boala ereditara si cel mai important, nu este o boala psihica ci o afectiune neurologica. Ea afecteaza tesutul nervos, dand nastere la o simptomatologie diversa, de la probleme de vedere si pana la dificultati locomotorii.


Este util a se intelege ca scleroza multipla nu este vina persoanei care o dezvolta. El sau ea nu au facut nimic sa merite un astfel de diagnostic. Frica de inrautatire a simptomelor si sentimentul ca vor fi judecati de ceilalti sunt reactii emotionale suficiente pe care acesti oameni le au. Discriminarea sau etichetarea lor este inutila si putin spus meschina. Tot ceea ce isi doresc acesti oameni este sa ramana membrii activi ai societatii. Sa aiba o meserie si sa lucreze. Sa aiba o familie si sa aiba grija de copii. Tot ceea ce trebuie societatea sa faca la randul ei este sa ii ajute sa se adapteze noilor lor cerinte. Fiecare om este util, fiecare om simte. Nu uita asta.

Urmareste mai jos povestea Emmei Rogan, una dintre cele 8000 de persoane diagnosticate cu SM in Irlanda. Este spokesperson pentru cauza SM in tara ei si este implicata in activitati de awareness si lobby la nivel european. E un om normal, cu planuri peste medie. E o persoana de admirat.